De grote geschiedenis

Tekenaars

Willy Vandersteen
Willy VandersteenWilly (Willibrord Jan Frans Maria) Vandersteen, de "Bruegel van het beeldverhaal", werd op 15 februari 1913 geboren in de Seefhoek, een volksbuurt in Antwerpen als zoon van de beeldsnijder en decorateur Francis Vandersteen en moeder Anna Genard. Op de stoepen van de levendige volksbuurt tekende hij zijn eerste figuren, terwijl hij op school eigenlijk maar in 1 vak uitblonk: tekenen.
Toen Willy een jaar of tien was mocht hij bij de scouts, de Vlaamse padvinderij. Op die manier leerde kleine Willy de natuur kennen en waarderen, iets dat gedurende zijn verdere leven een belangrijke rol zou blijven spelen. Drie jaar later volgde hij avondlessen aan de Antwerpse academie, waar het tekenen meer ondergrond kreeg en hij tevens leerde beeldhouwen en ornameren. Daar in dit werk nauwelijks meer droog brood te verdienen viel, bracht Willy enkele jaren door als timmerman en etaleur. Dat laatste beroep bracht hem in contact met het stripverhaal, gedurende de Tweede Wereldoorlog geпmporteerd uit de V.S.
Ondertussen was Willy (in 1937) getrouwd met Paula van den Branden, die hem vier kinderen zou schenken. Om tewerkstelling in Duitsland te voorkomen werkte Willy tijdens de oorlog op de afdeling statistieken van het Ministerie van Voedselvoorziening, en ook hier werd zijn talent voor tekenen opgemerkt; binnen korte tijd werd hem gevraagd diverse ruimten te decoreren en zo kwam Willy ook in contact met het weekblad Bravo, waarvoor hij in de avonduren aan de slag mocht. In 1946 verscheen Vandersteens eerste volledige avontuur: "Piwo, het houten paard". Uit dezelfde tijd stammen de eerste contacten met Standaard (destijds Standaard Boekhandel b.v.) waarvoor hij strookjes tekende met de daarin voor ons nu zo bekende helden: Suske (Rikki) en Wiske.
In 1948 begon Willy de samenwerking met het blad Kuifje, een periode waarvan kenners zeggen dat het de beste avonturen opleverde uit de gehele reeks. Dit bleef Vandersteen doen tot 1959, waarna hij uitsluitend nog voor Standaard werkte. In 1966 verhuisde Vandersteen met zijn familie van de Koekelberg in Brussel naar Kalmthout, om in een rustige omgeving verder te werken aan meer en meer projecten; alleen van Suske en Wiske kon destijds niet worden geleefd. "Bessy" stamde al uit 1952, "De Rode Ridder" uit 1959, Jerom kreeg zijn eigen reeks vanaf 1960, "Karl May" ontstond in 1962, "Boggles" in 1965 en na de verhuizing werden "Safari" (1969), "Robert en Bertrand" (1972), "Pats" (1974) en "De Geuzen" (1985) geboren - een buitengewoon productieve studio, waarin Vandersteen de meeste reeksen overliet aan aan een groeiend aantal medewerkers, was het gevolg.
Tot zijn dood op 28 augustus 1990 bleef Vandersteen zelf werken aan "De Geuzen", maar hij hield persoonlijk vinger aan de pols bij alle verhaal-reeksen. De "Suske en Wiske"-reeks deed hij in 1972 over aan de talentvolle Paul Geerts, die met een verpletterend enthousiasme meer avonturen schreef en tekende dan Vandersteen voor mogelijk zou hebben gehouden. Vandersteen, ereburger van Kalmthout en in 1995 prachtig geлerd in Geerts' avontuur "De 7 schaken", zou tot op de dag van vandaag op de voorzijde van alle avonturen blijven prijken als eerbetoon aan zoveel talent en creativiteit.
 
Paul Geerts
Paul GeertsPaul Geerts werd geboren in Turnhout op 16 mei 1937. Al vanaf zijn jongste jaren was hij een grote fan van Vandersteen en Suske en Wiske, en na zijn eerste ervaringen als tekenaar bij de Chiro-beweging (o.a. "De Chirowietjes", "De Melkweglopers") durft hij het in 1968 aan om bij de deftige villa in Kalmthout aan te kloppen. Zijn eerste kennismaking verloopt niet soepel; de vermeende tuinman die hij vraagt of Willy Vandersteen thuis is blijkt Willy zelf te zijn, maar al snel toont Paul aan dat hij tot heel veel in staat is. Als hij in 1972 het script voorlegt van "De gekke gokker" laat Willy Vandersteen hem het boek uitwerken en tekenen om daarna, behoudens bijdragen aan o.a. "De snoezige snowijt" en "De vergeten vallei" de reeks aan Geerts over te laten. Geerts daarentegen overlegt alle avonturen en ideeлn eerst met Vandersteen, zodat het unieke karakter van de avonturen geheel behouden blijft. In 1990, met het overlijden van Vandersteen, zet Geerts met enkele medewerkers de studio voort in Kalmthout. Op 14 juni 1998, 14 jaar na zijn grote voorganger, werd Paul Geerts uitgeroepen tot ereburger van Kalmthout. In april 2001 maakte Paul bekend dat hij stopte met het maken van Suske en Wiskes en dit overdroeg aan zijn reeds lang beoogde opvolger, Marc Verhaegen. In 2002 ging Geerts met pensioen.
 
Marc Verhaegen
Marc VerhaegenMarc Verhaegen werd geboren in 1957 en tekende in 1988 zijn eerste Suske en Wiske-strip. In 1989 trad hij toe tot Studio Vandersteen, en leverde sedertdien een belangrijke bijdrage aan het uitwerken, inkten en soms verzinnen van avonturen. Toen Paul Geerts in april 2001 bekend maakte dat hij er mee zou stoppen is het werk van Vandersteen overgedragen op de schouders van Marc. In totaal schreef en tekende Marc Verhaegen 32 lange verhalen van Suske en Wiske en werkte hij aan 65 verhalen mee. Op 25 februari 2005 werd via een persbericht kenbaar gemaakt dat Verhaegen per direct stopte als hoofdtekenaar van Studio Vandersteen. De Studio wilde dat een team zou gaan werken aan de verhalen van Suske en Wiske, omdat het te veel was geworden voor één persoon. Omdat Verhaegen zich niet kon vinden in het werken in een team, werd de samenwerking tussen Studio Vandersteen en hem beëindigd.
 

Luc Morjaeu en Peter Van Gucht
Luc MorjaeuLuc Morjaeu staat vandaag aan het hoofd van het tekenaarsteam rond Suske en Wiske. Peter Van Gucht schrijft de scenario's van de huidige Suske en Wiske-reeks.

 

Suske en Wiske is een website van Fly Webservices